Mitä tarkoittaa esikasvatus?

Esikasvatuksella tarkoitetaan kasvin kasvattamista siemenestä sisätiloissa, ennen kun kasvi viedään ulos. Esikasvattamalla kasvisi saatat saada siitä satoa jo huomattavasti aiemmin, mitä suorakylvämällä sen ulos esimerkiksi kasvimaalle tai kukkapenkkiin.

Lisäksi esikasvatus on hyvin palkitsevaa puuhaa ja pääset aloittamaan kasvien kasvattamisen jo etukäteen, vaikka ulkona olisi vielä lunta ja pakkasta. Mutta kuinka onnistun esikasvattamisessa ja miten se tapahtuu? Siitä vinkkejä seuraavaksi.

Esikasvatus on mukavaa ja palkitsevaa puuhaa.

Mitä tarvikkeita esikasvatukseen tarvitaan?

Esikasvatuksen aloittamiseen tarvitset taimiruukkuja, multaa ja siemeniä. Jos päätät kasvattaa esimerkiksi herneitä tai papuja, tarvitset myös tukikeppejä, jota pitkin verso kiipeää ylöspäin kasvaessaan. Taimiruukkuja voi ostaa suoraan kaupasta tai askarella esimerkiksi itse vaikka sanomalehdestä tai käytetyistä jogurttipurkeista. Kannattaa myös merkitä kasvit, jotta muistat mitä ruukussa kasvaa. Tähän voi käyttää esimerkiksi puisia jäätelötikkuja tai ostaa nimikylttejä kaupasta.

Mullaksi käy esimerkiksi kylvö- ja taimimulta, viherkasvimulta tai kukkamulta. Ota selvää minkälaisesta mullasta kasvattamasi kasvi pitää.

No entäpäs sitten siemenet? Mitä siemeniä kannattaa ostaa? Sanoisin, että se on ihan itsestä kiinni, että mitä haluaa kasvattaa. Jos kasvatat hyötykasveja kasvimaalle, niin valitse sellaisia vihanneksia, mistä itse pidät. Sama pätee myös viherkasvien ja kukkien kanssa. Valitse sellaiset kasvit, mitkä miellyttävät silmää ja mistä itse inspiroidut. Kasveissa on toki myös poikkeuksia haasteellisuudessa. Tietyt kasvit ovat helpompia kasvattaa, kun taas toiset vaativat enemmän hoitoa ja huolenpitoa kukoistaakseen.

Muista nimetä kylvöt, jotta et unohda missä ruukussa kasvaa mitäkin.

Mikä on kylvökalenteri?

Kun vuosi vaihtuu ja päivä alkaa pitenemään on hyvä aloittaa suunnittelu ensi kesän puutarhaa varten. Itse aloitan yleensä siitä, että suunnittelen mitä haluan tulevana vuonna kasvattaa ja tilaan siemenet. Kun siemenet saapuvat, niin aloitan kylvökalenterin laatimisen, eli kirjaan kalenteriin ylös, että milloin mikäkin kasvi kylvetään ruukkuun esikasvatusta varten.

Esimerkiksi laventelit kylvetään jo tammikuussa ja mansikat helmikuussa. Näin voit aina kuun vaihteessa katsoa kalenterista, että mitkä kasvit pääsen tässä kuussa kylvämään.

Esikasvatuksen avulla saat aikaistettua satoa.

Näin aloitat siementen kylvämisen

Täytä ensiksi taimiruukku mullalla noin kaksi kolmasosaa. Multaa voi varovasti painella sormella hieman tiiviimmäksi, mutta ei kuitenkaan liian tiiviiksi. Tarkista kylvämäsi siementen pussista seuraavaksi kuinka syvälle ja kuinka tiheästi siemenet tulee kylvää. Kostuta multa ennen siementen kylvämistä.

Muista tarkastaa siemenpussista, että minkälaiset kasvuolosuhteet ja esikasvatuksen siemen vaatii itääkseen.

Peitä kylvö seuraavaksi ohuella muovikelmulla, johon tehdään pieniä ilmareikiä esimerkiksi hammastikulla. Kylvö tulee pysyä kosteana itämisen koko itämisen ajan. Jos näyttää, että kylvö alkaa kuivumaan niin sitä voi kastella esimerkiksi sumuttamalla tai kastelemalla varovasti haalealla vedellä.

Useimpien kasvien ihanteellinen itämislämpötila on noin 20-25 astetta, mutta varmista itämisohjeet siemenpussista. Lämmön ylläpitämiseen voi käyttää apuna esimerkiksi lämmitettyä lattiaa tai lämpömattoa.

Kun taimi alkaa itämään, niin se kaipaa paljon valoa. Huolehdi, että se saa valoa ainakin vähintään noin 10-12 tuntia päivässä. Yleensä talvisin ei luonnollista päivänvaloa ole saatavilla kuin muutama tunti vuorokaudessa, joten lisävaloa tulee antaa esimerkiksi kasvivalon avulla.

Taimien kouliminen kuuluu esikasvatukseen ja onkin yksi vaihe kevään kasvatuksista, jota ei kannata sivuttaa.

Taimien koulinta ja karaiseminen

Kun taimeen on ilmestynyt sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset kasvulehdet, on aika koulia taimi taimiruukusta omaan isompaan ruukkuun. Koulimisessa voi käyttää apuna esimerkiksi jäätelötikkua. Tämä auttaa taimea kasvamaan vahvemmaksi, sillä sen ei tarvitse jakaa mullassa olevia ravinteita muiden lajitoveriensa kanssa.

Kevään edetessä kun päivät alkavat lämpenemään voidaan aloittaa taimien karaiseminen, eli totuttaminen ulkoilmaan. Aloita aluksi noin puoli tuntia kerrallaan ja pidennä aikaa vähitellen. Älä kuitenkaan vie taimia ulos suoraan auringonpaisteeseen, vaan vie ne varjoisalle ja suojaiselle paikalle.

Karaisu kannattaa aloittaa pari viikkoa ennen kasvien lopullista istuttamista ulos, jotta ne ehtivät tottua ulkoilmaan ja luonnonvaloon.

Lue lisää karaisemisesta: Mitä tarkoittaa karaiseminen?

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus