Mitä tarkoittaa lavaviljely?

Lavaviljelystä on tullut todella suosittu viljelytapa maailmalla ja myös se on myös yleistynyt vauhdilla täällä meillä Suomessa. Mitä tuo lavaviljely sitten tarkoittaa? Mitä hyötyjä lavaviljelyssä on jos vertaa normaaliin kasvimaaviljelyyn? Kuinka perustan lavaviljelmän ja mitä sen perustamisesta ja ylläpidosta tulisi tietää? Lavaviljely ei ole myöskään aivan pelkkää plussaa, vaan myös joitain huonoja puoliakin löytyy tavalliseen kasvimaahan verrattuna. Tässä hieman lavaviljelystä lyhyesti.

Lavaviljelyssä voi käyttää valmiita trukkilavoihin tarkoitettuja lavakauluksia tai voit rakentaa kasvilavan myös itse.

Lavaviljely tarkoittaa sitä, että kasveja viljellään jonkin näköisessä kohopenkissä tavallisen kasvimaan sijaan, jossa kasvit kylvetään suoraan maahan. Lavaviljelyssä voi käyttää valmiita trukkilavoihin tarkoitettuja lavakauluksia tai voit rakentaa kasvilavan myös itse. Lavaviljely tarjoaa mahdollisuuden kasvattaa hyötykasveja taikka kesäkukkia vaikka kerrostaloasunnon parvekkeella, jossa ei ole mahdollista muuten kasvimaan perustamiseen. Lavaviljelyn avulla saadaan mahdollisimman paljon satoa hyvinkin pienestä kasvutilasta. Lavaviljely auttaa myös pidentämään kasvatuskautta, sillä voit aloittaa aikaisemmin keväällä ja kasvattaa kasveja pitkälle syksyyn.


Lavaviljelyn hyvät ja huonot puolet

Lavaviljelyssä on sekä hyviä, että huonoja puolia. Niitä punnitsemalla ja vertailemalla voit päättää, että onko lavaviljely sinua varten.

Lavakaulukset voi maalata, öljytä tai jättää ilman käsittelyäkin.

Lavaviljelyn hyvät puolet

Lavaviljelyssä on todella paljon hyviä puolia ja varmasti se on syynä sen suosion nousuun. Kun teet lavakauluksien avulla kohopenkin, niin jo sen hoitaminen on huomattavasti ergonomisempaa ja sinun ei tarvitse kyykkiä maassa, kun hoidat kasvimaatasi. Lisäksi rikkaruohojen kitkeminen on helpompaa ja nopeampaa.

Lavaviljelyn avulla saat myös paljon satoa pienestä tilasta. Voit kasvattaa kerroksittain, eli kylvää syvälle hitaasti kasvavat kasvit ja päälle nopeasti kasvavat, jolloin ehdit saada satoa ylimmistä kasveista jo ennen kuin hitaammin kasvavat kasvit ehtivät nousta pintaan.

Lavaviljelyn avulla sinun ei tarvitse kaivaa syviä kuoppia pihallesi. Lisäksi lavakaulukset on helposti siirrettävissä, jos siihen tulee tarvetta.

Lavaviljely helpottaa myös vuoroviljelyä, joka taas vähentää esimerkiksi kasvitautien leviämistä. Esimerkiksi perunat voi kylvää joka vuosi eri laatikkoon, mihin ne on edellisenä vuonna kylvänyt.

Lavaviljelmän aloittaminen on myös todella nopeaa ja ideasta ensimmäiseen kylvöön kuluva aika voi olla jopa hyvinkin lyhyt. Eli kun päätät ryhtyä lavaviljelyyn, niin sen aloittaminen ei vie kauaa, vaan on hyvinkin vaivatonta ja nopeaa, joten pääset heti istutuspuuhiin.


Lavaviljelyn huonot puolet

Lavaviljelyssä on myös joitakin huonoja puolia. Lavaviljelmiä joutuu kastella huomattavasti useammin, kuin tavallista kasvimaata. Myös tarvikkeet lavaviljelyn perustamiseksi, kuten lavakaulukset ja viljelyyn tarvittava multa saattavat olla melko kalliita. Yhteen lavakaulukseen menee nimittäin multaa noin 200 litraa, joka vastaa neljää 50 litran multasäkkiä.

Jos siis haluat kasvattaa kasveja pelkästään sen vuoksi, että haluat säästää rahaa kasvattamalla vaikkapa vihanneksesi itse sen sijaan että ostaisit ne kaupasta, ei lavaviljely välttämättä sovi juuri sinulle.

Lavaviljelyn avulla saatat saada suurenkin sadon pienestä tilasta.

Lavaviljelmän perustaminen

Lavaviljelmän perustaminen on melko helppoa ja vaivatonta. Suunnittele ensiksi, että mihin haluat lavaviljelmäsi perustaa. Alustan olisi hyvä olla tasainen. Alustaksi käy nurmikko, laatoitus, betoni tai vaikka kuorikate. Mieti myös, että ostatko lavakaulukset valmiina, vai rakennatko kasvilaatikot itse? Lavakauluksista voi myös rakentaa niitä yhdistelemällä suurempia tai pienempiä laatikoita tavallisten 120×80 tai 60×80 kokoisten laatikoiden sijasta. Lavaviljelmä kannattaa sijoittaa aurinkoiseen ja suojaisaan paikkaan. Varmista myös, että lavaviljelmäsi paikkaan ei keräänny seisovaa vettä.

Sopivan paikan ryhdyttyä voit alkaa töihin. Sijoita kasvatuslaatikot haluamallasi tavalla, mutta muista jättää niiden väliin itsellesi työskentelytilaa. Varmista myös, että mahdut tarvittaessa kulkemaan esimerkiksi kottikärryillä laatikoiden väleistä, jos se on tarpeen. Yksi lavakaulus riittää yrteille ja salaateille ja kaksi muille vihanneksille.

Täytä sitten laatikot mullalla. Voit halutessasi kasata ensiksi laatikon pohjalle vaikkapa oksia, kantoja ja muuta maatuvaa puutarhajätettä, jolloin säästät hieman mullassa.

Kun laatikot on rakennettu ja täytetty mullalla, niin ei muuta kuin hommiin!

2 vastausta artikkeliin “Mitä tarkoittaa lavaviljely?”

  1. Urban Farming avatar

    Lavaviljely kokee uuden tulemisen aina aika ajoin. Onneksi se on helppo tapa aloittaa puutarhanhoito ja mahdollistaa pienissäkin pihoissa monenlaista omaa satoa. Rikkaruohojenkin torjunta on helppoa

    Liked by 1 henkilö

    1. Gardener of the North avatar

      Lavaviljely on se syy mikä itseni sai innostumaan puutarhanhoidosta. Helppo aloittaa ja jos toteaakin, että ei olekkaan oma juttu niin helppo myöskin lopettaa.

      Tykkää

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus