Mitä tarkoittaa kouliminen ja milloin se kannattaa tehdä?

Kun siemenistä on kasvanut pieniä taimia kannattaa ne usein koulia omiin ruukkuihinsa. Mutta mitä tuo kouliminen käytännössä tarkoittaa ja milloin se kannattaa tehdä? Tässä artikkelissa vinkkejä koulimiseen.

Taimet koulitaan kasvamaan omiin ruukkuihinsa.

Taimien kouliminen kuuluu esikasvatukseen ja onkin yksi vaihe kevään kasvatuksista, jota ei kannata sivuttaa. Koulimisella on monia hyötyjä, jotka auttavat taimia, jotta niistä kasvaa suurempia ja vahvempia.

Kouliminen ei ole mitenkään vaikeaa, vaikka se saattaa tuntua ajatuksena hieman karulta. Juurihan minä sain nämä siemenet itämään ja nyt noita pieniä taimia pitäisi lähteä jo kiusaamaan. Koulimisen jälkeen kuitenkin huomaat kuinka taimi lähtee kunnolla kasvuun, kun sillä on siihen paremmat edellytykset.

Mitä tarkoittaa kouliminen?

Kouliminen tarkoittaa sitä, että taimet jaotellaan kasvamaan omiin ruukkuihinsa, eli 1 taimi per ruukku sen sijaan, että ne kasvaisivat yhdessä kasassa.

Milloin kouliminen kannattaa tehdä?

Kouliminen kannattaa tehdä silloin, kun taimeen on kasvanut sirkkalehtien lisäksi ensimmäiset kasvulehdet. Yleensä siementen itämisestä taimien koulimiseen menee noin kolmisen viikkoa lajista riippuen.

Jos olet jo siemeniä kylväessä ottanut huomioon taimi- ja rivivälin ja kasvilla on tarpeeksi tilaa kasvaa, ei välttämättä koulimista tarvitse tehdä.

Mitä hyötyä on koulimisesta?

Koulimisella on monia hyötyjä. Ensinnäkin kasvi saa lisää tilaa kasvaa, eikä sen tarvitse kilpailla lannoitteista tai kasvutilasta muiden taimien kanssa.

Kouliminen estää myös taimien juuria sotkeutumasta toisiinsa, kun ne eivät enää kasva liian lähekkäin.

Koulimisen ansiosta taimi saa enemmän tilaa kasvaa.

Miten kouliminen tehdään?

Ennen koulimisen aloittamista kannattaa kastella multa hyvin jo edellisenä päivänä. Tämä helpottaa taimien käsittelemistä ja edesauttaa estämään juurien vahingoittumista.

Poista taimi ruukusta, jossa taimet kasvavat. Tässä voi käyttää apuna lusikkaa tai voiveistä. Kannattaa valita jatkoon parhaiten kasvaneet ja vahvimmat taimet.

Käsittele taimia varoen ja varo katkomasta niiden juuria tai varsia. Taimia käsitellessä kannattaa ottaa aina kiinni niiden lehdistä varren sijaan, sillä jos lehti irtoaa ei tämä ole vielä mikään katastrofi, mutta jos varsi menee poikki niin taimi ei tule selviämään.

Tämän jälkeen jaottele taimet omiin ruukkuihinsa. Istuta taimi niin, että juuri osoittaa suoraan alaspäin. Useimmat lajit voi istuttaa hieman syvemmälle, kuin missä ne aiemmin kasvoivat. Taimet voi istuttaa niin, että niiden sirkkalehdet tulevat aivan mullan pintaan. Tiivistä multa varovasti sormilla kasvin ympäriltä.

Lopuksi kastele multa vähitellen, jotta se tiivistyy kasvin juurien ympärille, eikä multaan jää ilmataskuja.

Älä istuta taimia liian suureen ruukkuun, sillä tällä tavoin hukkaat vain multaa ja taimi saattaa helposti tukahtua.

Onko kouliminen aina tarpeen?

Kouliminen riippuu yleensä siitä, että miten siemenet on kylvetty. Jos olet kylvänyt siemenet niin, että ne kasvavat jo valmiiksi 1 taimi per ruukku, niin silloin tietenkään ei koulimista tarvitse tehdä, koska taimella on jo valmiiksi hyvät kasvuedellytykset. Taimi- ja riviväli kasville lukeekin yleensä siemenpussissa, joten sitä kannattaa noudattaa.

2 vastausta artikkeliin “Mitä tarkoittaa kouliminen ja milloin se kannattaa tehdä?”

  1. Urban Farming avatar

    Kouliminen on ollut minulla se ns. heikkolenkki. Nyt olen vihdoin oppinut ja jopa vähän innostunut siitä. Seuraavana koulittavina ovat sokerijuurikastaimet.

    Tykkää

    1. Gardener of the North avatar

      Sama homma itsellänikin. Ei niitä vaivalla kasvattamia taimia viitsinyt millään ”kiusata”, mutta kyllä se lopputulos koulimisen jälkeen on hyvinkin kannattava. Olen senkin kantapään kautta oppinut. Mutta sehän puutarhanhoidossa onkin parasta. Ottaa oppia edellisistä kausista aina seuraavalle. Joka vuosi varmasti oppii jotakin uutta ja hyödyllistä.

      Tykkää

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus