Nokkonen: Rikkakasvi vai hyödyllinen yrtti?

Sana nokkonen saa varmasti monen puutarhurin näkemään punaista. Tuo inhottava rikkakasvi, joka monesti tuntuu mahdottomalta torjua tai poistaa kokonaan puutarhasta. Aina se silti jostakin nostaa uusia versoja vaikka kuinka sitä yrittäisi välttää. Mutta tiesitkö, että nokkonen ei välttämättä olekaan niin paha, kuin väitetään?

Nokkonen ajatellaan usein inhottavana rikkakasvina, mutta se voi olla myös hyödyllinen yrtti.

Mitä hyötyjä on nokkosessa?

Tässä vaiheessa saatat jo mahdollisesti hieman kyseenalaistaa teorian, että nokkosesta voisi olla mitään hyötyä puutarhassa, koska eikai sitä turhaan kutsuta rikkakasviksi. Nokkonen on kuitenkin saanut jopa tunnustuksia hyödyllisyydestään, sillä se valittiin vuoden luonnonyrtiksi vuonna 2018.

Nokkonen sisältää runsaasti hyödyllisiä kivenaineita kuten fosforia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja rautaa. Se sisältää myös runsaasti hyödyllisiä vitamiineja kuten A-, C-, E-, ja K-vitamiineja.

Tiesitkö, että nokkonen sisältää 5 kertaa enemmän C-vitamiinia, kuin appelsiini tai 7 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti?

Nokkosesta voi valmistaa esimerkiksi nokkosvettä, jota voidaan käyttää lannoitteena tai tuholaistorjunnassa. Sen valmistaminen onkin erittäin helppoa. Alla yleinen ohje nokkosveden valmistukseen.

Nokkosvesi

1. Kerää nokkosia ämpäriin ja lisää sinne kädenlämpöistä vettä. Hyvä valmistussuhde on 1kg tuoreita tai 200g kuivattuja nokkosia ja 10 litraa vettä.

2. Sekoita nokkoset veteen ja anna seoksen seistä parisen viikkoa välillä sekoittaen.

3. Kun seos on valmis, niin se laimennetaan 1:10 suhteella (10 litraa vettä ja 1 litra nokkosliuosta) jonka jälkeen sitä voidaan käyttää kastelulannoitteena. Jos taas käytät sitä tuholaistorjunnassa, niin silloin siitä kannattaa tehdä hieman voimakkaampaa.

Nokkosvettä kannattaa hyödyntää lannoituksessa tai tuholaistorjunnassa. Tuholaistorjunnassa se toimii kirvoihin ja muihin ohutihoisiin tuholaisiin.

Nokkonen on perhosille elintärkeä

Nokkosella on lisäksi myös muitakin hyötyjä, joita ei ihan heti osaisi edes ajatellakaan. Nokkonen on nimittäin elintärkeä ravintokasvi monen perhosen, kuten nokkosperhosen-, amiraaliperhosen- ja neitoperhosen toukille, sillä niiden toukat käyttävät ravinnokseen nokkosen lehtiä. Jo tämän vuoksi kannattaakin miettiä, että olisiko pihallasi jokin paikka, jossa nokkonen saisi kasvaa ja kukoistaa vapaasti? Koska kukapa ei pitäisi siitä, että perhoset viihtyvät omassa puutarhassa.

Nokkonen toimii myös hyvänä talvikotina leppäkertuille ja muillekin ötököille. Se houkutteleekin kesäisin lisäksi myös muitakin hyödyllisiä ötököitä puutarhaasi, kuten esimerkiksi harsokorentoja, jotka mieluusti laskevat munansa nokkosen lehdille.

Amiraaliperhosen toukat rakastavat nokkosten lehtiä.

Nokkonen apuna puutarhassa

Monesti nokkonen nähdään puutarhassa pelkkänä kiusankappaleena, josta on mahdoton päästä eroon. Se myös leviää todella helposti paikasta toiseen. Mutta nokkonen voi toimia myös apunasi puutarhassa, sillä se yleensä osoittaa maan hyvää kuntoa. Nokkonen tahtookin osoittaa sinulle, että paikassa missä se kasvaa on ravinteikasta ja hedelmällistä maata. Lisäksi sen juuret mylläävät maaperää, joka on sille hyväksi ja täten auttaa myös muita kasveja.

Nokkosta voidaan käyttää myös pinaatin tavoin hyödyksi ruuanlaitossa.

Ehkä tämän artikkelin luettuasi osaatkin nyt arvostaa hieman enemmän nokkosta. Vaikka se saattaakin olla mahdollisesti ärsyttävä rikkakasvi silloin, kun se kasvaa jossain missä sen ei pitäisi, mutta muista että myös nokkosella on paikkansa luonnossa ja että se voi olla joillekin ötököille elintärkeä kasvi.

2 vastausta artikkeliin “Nokkonen: Rikkakasvi vai hyödyllinen yrtti?”

  1. Urban Farming avatar

    Kun lapset olivat pieniä, tein ihan nuorita nokkosenaluista kuivaamalla jauhamalla lähes tomuksi maustetta, jota varsinkin tytär rakasti kaurapuuron päällä. Yllättävää kyllä, se oli siinä makean makuista. Ulkonäkö oli enemmänkin homehtuneen kaurapuuron näköistä, mutta eipä haitannut syöjää. Näin sai lisättyä helposti ravinnepitoisuutta ruokaan. Myöhemmin olen laittanut milloin mihinkin kastikkeeseen lisäravinteeksi. Nokkossoppa ja letut ovat myös herkullisia ja suosittuja.

    Tykkää

    1. Gardener of the North avatar

      En ole itse aikaisemmin käyttänyt nokkosta ruuanlaitossa, mutta olisi kyllä mielenkiintoista testata. Taidankin tulevana kesänä kokeilla, sillä nokkosta kyllä löytyy pihan perältä. Siitä sen ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni.

      Tykkää

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus