Kuukausimansikan kasvattaminen siemenestä

Kuukausimansikka tuottaa runsaasti satoa kesäkuun lopulta aina syyskuun alkuun saakka. Sen marjat ovat suuria ja punaisia. Kuukausimansikka ei myöskään tee rönsyjä, joten se on sen puolesta hieman helppohoitoisempi kun normaali mansikka. Onnistuuko mansikan kasvattaminen siemenestä vai pitääkö ne ostaa kaupasta taimena? Tässä artikkelissa hieman vinkkejä siitä.

Kuukausimansikan marjat ovat yleensä hieman suurempia, kuin esimerkiksi ahomansikan marjat, vaikka se onkin muunnos ahomansikasta.

Mansikan esikasvatus

Kuukausimansikan siemenet ovat erittäin pieniä ja ne itävät hitaasti, joten esikasvatus on suositeltavaa. Paras aika aloittaa esikasvatus on helmikuun alku, mutta esikasvattaa voit helmikuusta huhtikuun loppuun. Kylvä siemenet kosteaan kylvömultaan. Kylvömultana voi käyttää puutarhamultaa tai kukkamultaa. Peitä ruukku muovikelmulla ja tee siihen muutamia ilmareikiä. Siirrä ruukku pimeään itämään. Pidä huoli, että multa pysyy kosteana, eikä se pääse kuivahtamaan. Kuukausimansikan itämisaika on noin 3 – 4 viikkoa.

Lue lisää esikasvatuksesta: Mitä tarkoittaa esikasvatus?

Kun siemenistä on kasvanut taimia, siirrä ruukku valoisaan ja viileään. Kun taimet ovat hieman kasvaneet, niin kouli ne omiin ruukkuihinsa, yksi taimi per ruukku.

Lue lisää koulimisesta: Mitä tarkoittaa kouliminen?

Kuukausimansikka ei tee rönsyjä, joten se on helppohoitoinen ja kiitollinen kasvatettava. Se tuottaa satoa kesäkuun alusta aina syyskuuhun saakka.

Mansikan istutus

Kun kasvattamasi taimet ovat tarpeeksi suuria ja ne on karaistu, on aikaa istuttaa ne maahan. Paras aika istuttaa taimet on kesäkuun alku. Voit myös vaihtoehtoisesti kylvää siemenet toukokuun alussa suoraan kasvimaalle tai laatikkoon, mutta silloin mansikka ei todennäköisesti tee satoa, kuin vasta seuraavana vuonna.

Mansikan kasvualustan tulisi olla hiekkainen, runsasmultainen ja hyvin vettä läpäisevä. Kasvualustaa voit parantaa kompostimullalla tai marjalannoitteella jo ennen istutusta. Istuta taimet ainakin 25cm päähän toisistaan. Riviväli olisi hyvä olla ainakin 40cm. Katteena voit käyttää mansikkakangasta, kuorikatetta tai olkisilppua. Parhaiten mansikka viihtyy aurinkoisella ja suojaisella paikalla.


Mansikan hoito

Keväällä mansikkakasvustoa voi harjata varovasti kuivista lehdistä. Samalla harjauksella hoituu myös tuholaiset ja homeitiöt. Keväällä mansikat voi lannoittaa lannoiterakeella ja syksyllä typettömällä syyslannoitteella. Jotta marjoja tulisi runsaasti, niin älä unohda lannoitusta.

Kuukausimansikka ei kasvata rönsyjä, joten niistä ei tarvitse huolehtia. Puutarhamansikasta ne kannattaa perata pois, sillä ne vievät kasvuvoimaa emokasvilta.

Mansikan kastelu

Muista kastella mansikoita säännöllisin väliajoin. Varsinkin kuivempina kausina. Mansikka tarvitsee vettä, jotta marjoista tulisi erityisen meheviä ja maukkaita. Älä kuitenkaan kastele liikaa, vaan kokeile multaa sormella ennen kastelua, että kuinka kosteaa se on.

Mansikka sopii hyvin myös vaikka maanpeitekasviksi tai kukkapenkin reunaa koristamaan.

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus