Auringonkukan kasvattaminen siemenestä

Auringonkukka, tuo iso keltainen kukka josta tulee ensimmäisenä mieleen kesä. Auringonkukkia on kuitenkin olemassa monen eri kokoisia ja värisiä. On myös olemassa yksivuotisia ja monivuotisia lajikkeita. Yleisin näistä lajikkeita on kuitenkin varmaan Isoauringonkukka. Kuinka sitten auringonkukan kasvattaminen siemenestä onnistuu? Tässä artikkelissa vinkkejä aiheesta.

Auringonkukka sopii hyvin kukkapenkkiin, kasvimaalle tai ihan vaan tuulensuojaksi. Auringonkukkia voi kasvattaa myös vaikka lintuja varten, sillä linnut pitävät auringonkukkien siemenistä. Sen kukka houkuttelee myös mehiläisiä ja perhosia puutarhaasi.

Auringonkukkalajeja on olemassa kymmenittäin erilaisia. Suosituin näistä on kuitenkin Isoauringonkukka.

Auringonkukan esikasvatus

Auringonkukkien esikasvatus kannattaa aloittaa Huhtikuun alussa. Esikasvattamalla auringonkukan kukinta aikaistuu. Suorakylvö puolestaan Huhtikuun puolesta välistä Toukokuun loppuun. Näin auringonkukka pitäisi kukkia Heinäkuusta aina Syyskuuhun saakka.

Lisätietoa esikasvatuksesta: Mitä tarkoittaa esikasvatus?

Täytä ensiksi ruukku kukkamullalla noin 2/3 osaa ja loput kylvömullalla. Kastele multa ja kylvä siemen noin 1cm syvyyteen. Siemeniä voi kylvää yhden tai kaksi per ruukku. Ruukku sijoitetaan huoneenlämpöön ja pidetään kosteana. Jos molemmat siemenet lähtevät itämään, niin poista pienempi taimi, kun ne ovat hieman kasvaneet. Tämän jälkeen sijoitetaan valoisaan ja viileään. Istuta ulos yöpakkasten mentyä. Auringonkukka viihtyy ihan tavallisessa ja ravinteikkaassa mullassa.

Auringonkukista on olemassa myös pienempiä lajikkeita.

Auringonkukan hoito

Auringonkukan hoito on melko helppoa ja vaivatonta. Se pitää nimensä mukaan auringosta, joten se kannattaa sijoittaa valoisalle paikalle. Sen kukka kääntyy aina auringonliikkeiden mukana. Auringonkukka on melko vaatimaton sen kasvuolosuhteista, mutta jos muistat lannoittaa ja kastella sitä kesällä, niin sen kasvu ja kukinto on vielä parempaa.

Kun auringonkukka on syksyllä jo kukkinut, niin muista kerätä siemenet talteen talveksi linnuille tai voit säästää ne seuraavaksi vuodeksi. Jos auringonkukka kasvaa yli metrin mittaiseksi, niin silloin viimeistään se kannattaa tukea.


Tiesitkö tämän Auringonkukasta?

Isoauringonkukka on alun perin kotoisin Yhdysvaltojen lounaisosista. Suomen luontoon se on levinnyt lintujen talviruokinnassa käytettyjen siemensekoitusten yhteydessä. Osa auringonkukkalajikkeista saattaa kasvaa jopa yli viiden metrin mittaisiksi. Suurimmat kukat voivat olla halkaisijaltaan jopa yli 50cm. Auringonkukan nuppuja voi keittää syötäväksi ja ne muistuttavat vasta keitettynä ja halkaistuna hyvin paljon latva-artisokkaa.

Auringonkukan kukka houkuttelee puutarhaasi mehiläisiä ja muita pölyttäjiä.

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus