Sitruunan kasvattaminen siemenestä

Sitruunan kasvattaminen siemenestä on yllättävän helppoa ja vaivatonta. Jos onnistut täydellisesti sitruunan kasvatuksessa, niin voit jopa saada siitä satoa. Näillä vinkeillä onnistut varmasti. Paras aika sitruunan kasvattamisen aloittamiseen on helmikuusta kesäkuuhun.

Jos sitruuna on syötäväksi liian kirpeää, niin siitä voi tehdä vaikka smoothien.

Siementen valinta ja kylväminen

Kuori sitruuna ja kaiva hedelmälihan seasta siemenet. Puhdista siemenet hedelmälihasta ja viruta ne vedellä. Siemenet kannattaa kylvää mahdollisimman pian, sillä kuivahtaneen siemenet eivät lähde itämään niin helposti.

Siemenet voi kylvää esimerkiksi taimiruukkuun tai isompaan astiaan, josta ne voidaan koulia sitten omiin ruukkuihinsa kun taimet ovat hieman kasvaneet. Suosittelen ruukkua jossa on reikä pohjassa, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Multana kannattaa käyttää joko taimimultaa tai vaihtoehtoisesti kaktusmultaa. Pääasia, että multa on tarpeeksi ilmavaa.

Täytä ruukku mullalla ja kastele multa märäksi. Istuta siemen multaan noin parin sentin syvyyteen. Tämän jälkeen peitä ruukku muovipussilla tai muovikelmulla, johon tehdään muutamia pieniä ilmareikiä esimerkiksi hammastikulla. Nyt itäminen voi alkaa.

Sitruunan siemenistä kannatta valita isoimmat, sillä ne itävät helpoiten.

Siementen idättäminen

Vie ruukku viikoksi itämään johonki viileään. Noin 6 – 12 asteeseen. Tämän jälkeen siirrä ruukku valoisalle ja lämpimälle paikalle. Tässä voi käyttää apuna kasvivaloa tai lämpömattoa. Lämmin kasvupaikka auttaa siementen itämisessä.

Itämisessä kuluu yleensä aikaa noin 4 – 6 viikkoa. Pidä huoli, että multa pysyy tänä aikana kosteana, eikä pääse kuivahtamaan. Kun taimet ovat kunnolla itäneet, voi muovikelmun poistaa ruukun päältä.

Sitruunapuun kasvatus ja hoito

Sitruunapuu vaatii paljon valoa kukoistaakseen, joten sen voi kesällä siirtää ulos suojaisalle paikalle tai kasvihuoneeseen kasvamaan. Kelien salliessa sitruunapuu saa olla ulkona kesäkuusta syyskuuhun. Näin se saa parhaat edellytykset sadolle ja kukinnalle.

Kun istutat puuta isompaan ruukkuun, niin kannatta mullaksi valita välimerenmulta. Tämä vastaa parhaiten sellaista kasvualustaa, jossa se luonnollisestikin kasvaisi. Lisäksi sitruunan lannoittamiseen kannattaa käyttää Välimeren kasveille tarkoitettua lannoitetta.

Suomen oloissa sitruunapuuta ei välttämättä kannata istuttaa pysyvästi ulos, mutta kesällä sitruuna viihtyy ulkona aurinkoisella ja suojaisella paikalla tai kasvihuoneessa kesäkuusta syyskuuhun.

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus