Basilikan kasvattaminen siemenestä

Basilika on yksi monien suosikkiyrteistä, joten sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla kasvattaa myös omassa puutarhassa. Basilikaa voi toki ostaa valmiina taimina kaupasta ja istuttaa, mutta entäpä jos sen kylväisikin suoraan siemenestä. Basilika maistuu varmasti parhaimmalta, kun sen on itse kylvänyt siemenestä. Tässä artikkelissa vinkkejä, joilla onnistut basilikan kylvämisessä, kasvattamisessa ja hoidossa varmasti.

Maustebasilika ’Ocimum basilicum’ on tunnetuin ja yleisin basilikan laji.

Basilikan esikasvatus

Kylvä basilikan siemenet huhtikuun alussa kosteaan multaan. Multana voit käyttää kylvömultaa tai yrttimultaa. Kylvä 2-3 siementä per ruukku. Näin varmistat, että jokaisesta ruukusta itää ainakin yksi taimi. Pidä kylvös kosteana sumuttamalla sitä vedellä aina tarvittaessa. Hyvä itämislämpötila basilikalle on noin +20 astetta. Siirrä ruukku johonkin valoisalle paikalle tai vaihtoehtoisesti kasvivalon alle, sillä basilika itää parhaiten valossa.

Lue lisää esikasvattamisesta: Mitä tarkoittaa esikasvatus?

Basilikan suorakylvö

Avomaalle basilika kannattaa kylvää vasta, kun hallan vaara ja yöpakkaset ovat ohitse. Suosittelen kuitenkin esikasvatusta.

Latvo basilikan taimet, kun niihin on sirkkalehtien lisäksi ilmestynyt muutama kasvulehti, jotta basilikasta kasvaa mahdollisimman tuuhea.

Basilikan kasvupaikka

Basilika pitää valoisasta ja lämpimästä kasvupaikasta. Se ei myöskään menesty kovin tuulisella paikalla, vaan pitää enemmänkin suojaisasta kasvupaikasta. Suosittelenkin kasvattamaan basilikaa kasvihuoneessa tai lasitetulla terassilla tai parvekkeella, jos sellainen löytyy.

Kasvualustana basilika pitää ravinteikkaasta ja multaisesta ja hyvin vettä läpäisevästä maasta.

Basilikan taimien koulinta ja karaiseminen

Kun basilikan taimet ovat kasvaneet noin parin sentin mittaisiksi, niin ne kannattaa koulia omiin ruukkuihinsa. Tässä vaiheessa kannattaa myös valita parhaat taimet ja poistaa heikoimmat. Siirrä valitsemasi taimet noin 6-7cm halkaisijan kokoisiin ruukkuihin.

Lue lisää koulimisesta: Mitä tarkoittaa kouliminen ja milloin se kannattaa tehdä?

Kun taimet ovat koulinnan jälkeen kasvaneet tarpeeksi, on aika istuttaa ne ulos. Yleensä noin kesäkuun puolen välin aikoihin. Aloita taimien karaiseminen noin pari tuntia kerrallaan ja pidennä aikaa päivittäin. Lopullisesti taimet kannattaa istuttaa ulos vasta, kun yölämpötila ei enää laske alle +15 asteen.

Basilika on suosittu mausteyrtti, joka tulisi ehdottomasti löytyä jokaisen yrttitarhasta.

Basilikan hoito ja lannoitus

Basilikan taimet kannattaa latvoa, kun siihen on sirkkalehtien lisäksi kasvanut muutama kasvulehti. Latvomista kannattaa jatkaa myös myöhemminkin, jotta kasvista kasvaa mahdollisimman tuuhea, eikä se ala kukkimaan.

Kastele basilikaa aina päiväsaikaan ennemmin kuin illalla. Basilika pitää kosteasta, mutta ei liian märästä maasta.

Lannoita basilika noin kuukauden kuluttua istutuksesta. Lannoitteena voit käyttää kasviravinnetta tai kastelulannoitetta.

Itse kasvatetuista tomaateista ja basilikasta saat valmistettua vaikka hyvän spagettikastikkeen.

4 vastausta artikkeliin “Basilikan kasvattaminen siemenestä”

  1. Urban Farming avatar

    Basilika on todellakin ihan pakko kasvattaa itse. Kaupan ruukkuyrteissä ei ole lainkaan samaa aromikkuutta. Tiesitkö, että basilikan voi säilöä pakastamalla? Laitan suuret basilikaniput varsinaan pitkiin pakastepusseihin, imen ilmat pois ja suoraan pakkaseen. Talvella jäätyneet lehdet saa rutisteltua varsista suoraan ruokaan ja maku on kuin olisi laittanut tuoretta basilikaa. Olen tehnyt näin jo monta vuotta. Suosittelen kokeilemaan. Monissa ohjeissa sanotaan, että basilikaa ei voi pakastaa, mutta se on väärää tietoa.

    Liked by 1 henkilö

    1. Gardener of the North avatar

      Kiitos vinkistä! En tuota tiennytkään. Menee ehdottomasti testiin.

      Tykkää

  2. Kerttuli/Parasta puutarhasta avatar

    Onko sinulla tietoa tai kokemusta, olen vuosikaudet ihmetellyt, kun omiin basilikoihini tulee aina varsin voimakkaan kitkerä maku. Mitä vanhempi kasvi, sen vahvempi tämä maku on. ”Kaupan basilikoissa” ei ole koskaan samanlaista.
    Olen yrittänyt kasvattaa kaikin mahdollisin tavoin, ruukussa ja maassa, ulkona ja kasvihuoneessa, enemmällä ja vähemmällä lannoitteella ja kastelulla, mutta lopputulos on aina sama. Olisi mielenkiintoista kuulla, onko muilla vastaavia kokemuksia?

    Liked by 1 henkilö

    1. Gardener of the North avatar

      Onko basilika mahdollisesti päässyt kukkimaan? Silloinhan maku muuttuu juurikin kitkeräksi? Kannattaa kerätä siitä satoa ja latvoa mahdollisimman usein. Jos ei ole juuri silloin tarvetta käyttää basilikaa, niin kuten Urban Farming mainitsi kommentissaan, niin voi basilikaa myös kokeilla pakastaa.

      Tykkää

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus