Kumppanuuskasvit

Mitä tarkoittaa kumppanuuskasvi? Mitä hyötyä niistä on? Entäpä mitkä kasvit ovat keskenään kumppanuuskasveja? Tässä artikkelissa hieman asiaa kumppanuuskasveista. Näihin kannattaa kyllä perehtyä, jotta saat paljon enemmän irti puutarhastasi.

Tiesitkö, että Samettikukan juuristo erittää rikkipitoista ainetta, joka karkottaa ja tappaa tuholaisia. Tämän vuoksi sitä kannattaa kasvattaa myös kasvimaalla.

Mitä tarkoittaa kumppanuuskasvi?

Kumppanuuskasvilla tarkoitetaan kasveja, jotka viihtyvät keskenään, kasvavat paremmin yhdessä ja hyötyvät eri tavoin toisistaan. Tapoja, joilla kasvit edistävät jonkin toisen kasvin kasvua ja satoa on useita. Jotkut kasvit saattavat viihtyä korkeampien kasvien suojassa, saaden näin tuulensuojaa. Toiset kasvit taas saattavat houkutella tai jopa torjua tuholaisia, joten niitä kasvattamalla nuo tuholaiset ovat poissa kasvimaaltasi. Sitten on taas kasveja, jotka sitovat typpeä kasvaessaan ja luovuttavat sitä muiden kasvien käyttöön. Tämä edistää muiden kasvien kasvuvoimaa ja toimii ikään kuin lannoitteena. Jotkin kasvit taas sitten houkuttelevat paikalle pölyttäjiä ja muita hyödyllisiä hyönteisiä. Eli kumppanuuskasveihin kannattaa kyllä perehtyä.

Ruiskaunokki houkuttelee mehiläisten lisäksi paikalle myös kirvoja syöviä kukkakärpäsiä.

Kumppanuuskasveihin perehtymällä ja valitsemalla puutarhaasi oikeat kumppanuuskasvit vähennät myös turhaa kemikaalien käyttöä puutarhassasi. On myös olemassa huonoja kumppanuuskasveja. Kaikki kasvit eivät nimittäin viihdy toistensa seurassa erinäisistä syistä.

Huonot kumppanuuskasvit

Tällaiset huonot kumppanuuskasvit saattavat rajoittaa toisen kasvin kasvua ja satoa, jos ne istutetaan liian lähekkäin kasvimaalle tai puutarhaan. Tällaisia huonoja kumppanuuskasveja saattaa ihan huomaamattaankin istuttaa samaan kasvilavaan ajatellen, että ne ovat suhteellisen samankaltaisia kasveja, joten ne viihtyvät varmaankin hyvin keskenään. Tiesitkö esimerkiksi, että porkkana ja punajuuri ovat huonoja kumppanuuskasveja, eivätkä oikein viihdy keskenään?

Huonot kumppanuuskasvit saattavat rajoittaa kasvin kasvua ja satoa, kun taas hyvät kumppanuuskasvit saattavat edistää niitä.

Kumppanuuskasvien hyödyt

Lyhyesti vielä, että mitä hyötyä kumppanuuskasveista on? Kasveista kasvaa terveempiä, sadosta tulee runsaampaa ja maistuvampaa, tuholaistorjunta helpottuu ja kemikaalien käytön tarve puutarhassa ja kasvimaalla vähenee sekä rikkakasvien kitkemisen tarve saattaa vähentyä.

Mistä löytää hyvät kumppanuuskasvit?

Ennen vanhaa kumppanuuskasveja on hyödynnetty paljonkin kasvimailla ja puutarhoissa, sillä torjuntakemikaaleja ja kemikaalipohjaisia lannoitteita ei ollut vielä keksitty. Oletko joskus miettinyt, että minkä vuoksi esimerkiksi vanhempiesi tai isovanhempiesi puutarhassa tai kasvimaalla kasvoi joka vuosi jotakin tiettyä kukkaa tai kasvia? Vastaus saattaa hyvinkin olla, että he tiesivät tämän olevan hyvä kumppanuuskasvi. Jos mahdollista, niin heiltä kysymällä saatatkin saada hyviä kumppanuuskasvivinkkejä omaan puutarhaasi.

Netistäkin löytää nykypäivänä aika helposti hyviä kumppanuuskasvilistoja ja taulukoita, jossa kerrotaan mitkä kasvit viihtyvät keskenään ja mitkä ei. Näihin kannattaa ehdottomasti perehtyä, kun seuraavan kerran laadit kasvatussuunnitelmaa vaikka seuraava kasvukautta ajatellen.

Perunan kanssa hyviä kumppanuuskasveja ovat maissi ja papu, kun taas huonoja ovat mm. kaali ja tomaatti.

Jos tiedät jotakin hyviä kumppanuuskasveja ja haluat jakaa vinkkejäsi muille, niin laita ihmeessä kommenttia. Tietämystäsi arvostetaan varmasti.

2 vastausta artikkeliin “Kumppanuuskasvit”

  1. Urban Farming avatar

    Oletko lukenut Leena Luodon Kasvikumppanit-kirjan? Siinä on tutkittua tietoa ja omakohtaisia kokeiluja. Ostin kirjan itselleni ja olen tosi tyytyväinen. Viikissä Helsingin Yliopistossa opiskelin IPM:ää ja sinä käytetään kasvien ominaisuuksia hyödyksi tuholaistorjunnassa. IMP = Integrated Pest Management. Kannattaa tutustua, sillä se on ammattiviljelijöiden työkalu.

    Liked by 1 henkilö

    1. Gardener of the North avatar

      Kiitos vinkeistä! Tuo kirja menee kyllä ehdottomasti lukulistalle. Vaikutti erittäin mielenkiintoiselta.

      Tykkää

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus