Kasvatussuunnitelmani kaudelle 2024

Kun vuosi vaihtuu ja päivä alkaa pitenemään, niin alkaa tulevan kesän kasvatussuunnitelmat pyörimään mielessä. Mitä haluan kasvattaa tänä vuonna? Mitä tein viime vuonna puutarhassa oikein ja mitä tekisin toisin? Paljon on suunnitteilla jo kesälle 2024 ja tässä hieman niistä.

Kun ulkona on pakkasta yli toistakymmentä astetta, on hyvä aika suunnitella ja haaveilla ensi vuoden puutarhasta ja tehdä kasvatussuunnitelmaa.

Mitä rakennettavaa?

Suunnittelin, että ensi kesäksi rakennan ainakin muutaman kasvatuslaatikon itse lisää. Löysinkin netistä hyvän ohjeen tähän. Ainoa mietintä tähän, että käyttääkö painekyllästettyä puuta vai ei? Ennen se on ainakin ollut melko myrkyllistä, mutta mikä on nykypäivän tilanne? Oletko itse käyttänyt painekyllästettyä puuta kasvatuslaatikoissa? Kommentoi alas.

Lisäksi haaveissa olisi rakentaa jonkinlainen kaari, johon voisin sitten kasvattaa vaikkapa ruusuja, jotka kiipeäisivät kaarta pitkin.

Mitä ostettavaa?

Ajatuksena olisi mahdollisesti hommata lisää lavakauluksia. Tällä hetkellä niitä on kolme laatikkoa, joissa on kaikissa kaksi lavakaulusta päällekkäin. Lisäksi bongasin paikallisesta ruotsalaisesta tavarataloliikkeestä metallisia pyöreitä viljelylaatikoita, jotka sopisivat hyvin esimerkiksi yrttien viljelyyn.


Mitä uusia projekteja?

Löysin viime syksynä paikallisesta puutarhatarvike-liikkeestä tarjouksesta edullisia rottinkiruukkuja. Näihin istutin narsisseja ja tulppaaneja ensi kevättä varten. Ruukut ovat talvehtimassa tällä hetkellä maakellarissa, jossa on vuoden ympäri noin +10 astetta lämmintä. Kukkasipuleita tuli hamstrattua ehkä vähän liikaa, kun niitä jäi aika paljon yli. Nämä istuttelin vähän ympäriinsä eri puolille pihaa. Keväällä saakin sitten bongailla, että mistä kaikkialta niitä ilmestyy.

Meillä on pihatien varressa alue, joka yleensä kasvaa vaan heinää, kun robottileikkuri ei sinne asti aja. Kävin loppusyksystä ajamassa ruohonleikkurilla heinät nurin ja haravoin heinät pois. Näistä tulee hyvää kompostia. Viskelin seuraavaksi niittykukkien siemeniä tuolle alueelle melko tiheään. Saapas nähdä kasvaako tähän pelkän heinikon sijasta kaunis kukkaniitty ensi keväänä ensi keväänä kaunis kukkaniitty.

Suunnitteilla olisi rakentaa etupihalle kaksi uutta kukkapenkkiä. Ne tulisivat etuterassin eteen. En ole aikaisemmin tehnyt kukkapenkkiä tai edes kasvattanut kukkia, joten tämä projekti tulee olemaan todella mielenkiintoinen kokeilu.

Näiden lisäksi on vielä muutamia muitakin projekteja suunnitteilla, mutta näistä lisää myöhemmin blogissa.

Mitä kasvatettavaa?

Edellisenä kesänä, kun aloitin puutarhaharrastukseni kasvatin perunaa, paprikaa, chilejä, tomaatteja, mansikoita ja herneitä. Paprikat, chilit ja tomaatit eivät menestyneet, joten niistä ei satoa tullut. Tänä vuonna onkin sitten aika viedä hommat astetta korkeammalle tasolle.

Vanhojen tuttujen eli perunan, mansikoiden ja herneiden kaveriksi tuleekin melkoinen määrä lisää kasvatettavaa. Lisäksi perunassa ajattelin vaihtaa lajiketta. En muista mikä lajike oli viime kesänä, mutta tänä vuonna ajattelin kasvattaa ”Annabelle” nimistä lajiketta. Herneet ajattelin vaihtaa myös sokeriherneeseen.

Uusina kasveina tulee tänä vuonna:

Kurkku, Kurpitsa, Kuukausimansikka, Minttu, Papu, Parsakaali, Pinaatti, Porkkana, Ruohosipuli, Salaatti, Sipuli ja Laventeli


Ostin myös lisäksi ison kasan kukkien siemeniä, jotka olisi tarkoitus kylvää etupihan uusiin kukkapenkkeihin.

Uusia kukkia tänä vuonna:

Auringonkukka, Kaunopunahattu, Kehäkukka, Ketoneilikka, Köynnöskranssi, Leijonankita, Pensaskranssi, Päivänkakkara, Sinipellava, Sinitähtönen, Siperian unikko, Tsinnia, Mustasilmäsusanna


Siinäpä hieman lyhyesti, mitä olen suunnitellut vuodelle 2024. Kaikki ei välttämättä toteudu ja varmaan paljon muita projekteja tulee toteutettua hetken mielijohteesta. Voisin vuoden lopuksi kirjoittaa yhteenvedon tämän artikkelin pohjalta, että mikä toteutui ja mikä ei. Sitten vain odottamaan, että tulee kevät ja lämpimät ilmat!

Gardener of the North avatar

Published by

Categories:

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus