Salaatin kasvattaminen siemenestä

Salaatin kasvattaminen siemenestä on helppoa ja vaivatonta ja siinä onnistuu myös aloittelevakin puutarhuri. Erilaisia salaattilajikkeita on todella monta joten kasvatus ja hoito hieman eroaa lajikkeiden välillä. Tässä artikkelissa käyn kuitenkin lyhyesti läpi, että kuinka saat kasvatettua salaattia siemenestä kotioloissa.

Salaatin kasvattaminen kotioloissa onnistuu myös helposti, vaikka olisitkin aloitteleva puutarhuri

Esikasvatus

Salaatin esikasvatus aloitetaan maaliskuun puolesta välistä toukokuun puoleen väliin saakka. Sadon aikaistamiseksi suosittelen esikasvatusta. Aloita esikasvattaminen noin 3-4 viikkoa ennen ulosistuttamista. Salaatin siemenet istutetaan kosteaan kylvö- tai taimimultaan. Salaatti itää parhaiten viileässä. Kylvä siemenet noin 0,5cm syvyyteen, eli ei kovin syvälle. Salaatti ei pidä kovin kuivasta sisäilmasta, joten varmista tarpeellinen ilmankosteus. Muista karaista taimet ennen istuttamista ulos.

Lue lisää esikasvatuksesta: Mitä tarkoittaa esikasvatus?

Suorakylvö

Salaatti voidaan kylvää suoraan kasvimaalle huhtikuun alusta aina heinäkuun loppuun saakka. Parhaiten siemenet itävät, kun ulkona on vielä hieman viileää, sillä siementen itäminen estyy korkeassa lämmössä. Kastele keskikesällä kylvös kylmällä vedellä, jotta itämisellä on parhaat edellytykset. Taimiväli on noin 30cm ja riviväli noin 45cm.

Salaatteja on paljon erilaisia, kokoisia ja makuisia. Kokeilemalla selvität mikä on sinun suosikkisi.

Salaatin hoito

Salaatti ei vaadi kovinkaan kummoista hoitoa. Kasvualustanaan se pitää parhaiten hiekkaisesta ja ravinteikkaasta puutarhamullasta. Salaatit ovat monen ötökän ja tuholaisen herkkua, joten muista suojata salaattisi tuholaisilta. Salaatti tarvitsee runsaasti valoa kasvaakseen ja kukoistaakseen.

Sadon korjaaminen

Satoa salaatista saat pitkin kesää. Toista tarvittaessa kylvö joka toinen viikko, jotta saat satoa koko kesän. Kerää salaatinlehdet sitä mukaan kun niitä kasvaa. Älä kuitenkaan poista koko kasvia, vaan jätä aina hieman vihreyttä ja säilytä kasvin kasvupiste, jotta se pääsee jatkamaan kasvuaan ja tuottamaan lisää satoa.

Mikään ei voita itse kasvatetun salaatin makua.

2 vastausta artikkeliin “Salaatin kasvattaminen siemenestä”

  1. Urban Farming avatar

    Sinulla on ihanan selkeät ohjeet. Salaatissa on se ”ongelma”, että satoa tulee nopeasti paljon, eikä saa kaikkea syötyä. En millään onnistu siinä, että laittaisin 2 viikon välein aina uutta tulemaan lyhyen pätkän. No, alkaa taas uusi kasvukausi, kun voi sitäkin harjoitella.

    Tykkää

    1. Gardener of the North avatar

      Kiitos! Meillä syödään kesäisin paljon salaattia ja tykkään käyttää itse sitä myös leivän välissä. Tuo on itsellänikin yksi tämän kauden tavoitteista, että suunnittelen paremmin kasvien ”kierrot”, jotta aina kun jotakin kerää pois kasvimaalta niin olisi aina uusi taimi tulossa tilalle. Saa nähdä miten onnistun, mutta harjoitus tekee mestarin ja puutarhan hoidossa ei haittaa vaikka epäonnistuukin. Se kuuluu lajiin ja joka kerta oppii uutta.

      Tykkää

Jätä kommentti

Gardener of the North

"There are no gardening mistakes, only experiments"

Proudly powered by WordPress

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus